PROTOCOL DE LA FEDERACIÓ D'ESCACS DE LA COMUNITAT VALENCIANA PER A LA PREVENCIÓ, DETECCIÓ I ACTUACIÓ DAVANT DE L'ASSETJAMENT I ABÚS SEXUAL
I. Justificació
L'assetjament i l'abús sexual constitueixen modalitats de violència sexual que no només atempten contra la llibertat sexual sinó que també lesionen el dret fonamental a la “integritat física i moral” (Art. 15 CE) i constitueixen un atemptat contra la "dignitat i desenvolupament de la personalitat" que, juntament amb els drets inviolables i el respecte a la llei i als drets dels altres, són el fonament de l'ordre polític i de la pau social” (Art. 10 CE)
Els assetjaments i els abusos sexuals són experiències traumàtiques que repercuteixen negativament en el desenvolupament adequat de la personalitat i en l'estat físic i psicològic dels que el pateixen, especialment si les víctimes són persones menors d'edat o amb discapacitat.
Els assetjaments i els abusos sexuals no escapen de l'àmbit de l'esport ni dels centres on es duu a terme. Cal tenir en compte que les relacions entre els professionals del món de l'esport i les persones que el practiquen són de caràcter vertical, és a dir, impliquen una desigualtat basada en el poder i l'autoritat més grans de què disposa la figura del professional. Aquestes relacions asimètriques poden ser utilitzades de forma positiva, per establir els límits, ensenyar una disciplina i respecte i donar seguretat o, de manera negativa, utilitzant-les per forçar la realització de conductes que impliquen un risc greu per al desenvolupament de la persona, com són els maltractaments i abusos. També cal tenir en compte la possibilitat que es produeixin situacions d'assetjament i abús sexual entre els mateixos esportistes.
Les condicions de convivència entre els esportistes i el seu entorn comporten unes peculiaritats que han de ser ateses d'una manera diferencial, en particular a l'esport d'alta competició, en què s'han de complir necessàriament horaris intensius d'entrenament i de compartir nombroses estades i concentracions , així com trasllats i viatges. A més, a l'alta competició, per tal de facilitar la preparació i l'accés a instal·lacions esportives i altres recursos de qualitat, és habitual que els esportistes s'allotgin en règim intern en residències especialitzades durant llargs períodes de temps, coincidents fins i tot amb el curs escolar.
Òbviament, aquest especial i estricte règim de convivència pot implicar la separació i allunyament de l'esportista del seu nucli familiar i medi afectiu, circumstàncies que podrien afectar el seu desenvolupament personal, la qual cosa exigeix una cura especial en el cas de la protecció de les persones menors edat.
Davant d'aquesta realitat, diferents organismes, de caràcter nacional i internacional, han anat reconeixent l'existència de l'assetjament i l'abús a l'esport:
El 1998, la II Conferència Mundial sobre la Dona i l'Esport va realitzar la Crida a l'Acció de Windhoek, que considerava la responsabilitat de tots els actors implicats en l'esport de “assegurar un entorn segur i de suport per a les noies i dones que participen a l'esport a tots els nivells, prenent mesures per eliminar totes les formes d'assetjament i abús, violència i explotació".
El 2007, el COI va fer pública una Declaració de Consens sobre l'Assetjament i l'Abús Sexual a l'esport, en què afirmava que “l'assetjament i l'abús sexuals a l'esport no discriminen per motius d'edat, sexe, raça, orientació sexual o discapacitat. […] tant l'assetjament com l'abús sexuals es produeixen en qualsevol esport ia qualsevol nivell, i sembla que amb més freqüència a l'esport d'elit. Els membres de l'entorn de l'atleta que ocupen llocs de poder i autoritat solen ser els autors principals, encara que els companys dels atletes també solen identificar-se com a autors i normalment són amb més freqüència persones del sexe masculí que del sexe femení. […] La investigació demostra que l'assetjament i l'abús sexuals a l'esport poden afectar de manera greu i negativa la salut física i psicològica de l'atleta, donant lloc a una reducció del rendiment i provocant la marginació de l'atleta. La informació clínica indica que les malalties psicosomàtiques, l'ansietat, la depressió, l'abús de substàncies, les autolesions i els suïcidis són algunes de les conseqüències greus per a la salut.”
Amb un caràcter més transversal, el Conveni del Consell d'Europa per a la protecció dels nens contra l'explotació i l'abús sexual, fet a Lanzarote el 25 d'octubre de 2007, ratificat per Espanya el 2010 i de compliment obligat pels Estats Part, suposa l'adopció d'un ampli conjunt de mesures que afecten tant la definició legal dels delictes com tot allò relatiu a la prevenció de la violència sexual contra nens, nenes i adolescents en tots els contextos i àmbits, incloent també –per tant- l'esportiu. Aquest Protocol assumeix aquests principis.
Al nostre país, el ple del Senat el 2013, en la sessió número 41, va aprovar una moció en què s'insta el Govern a l'adopció de determinades mesures per evitar l'abús sexual, especialment infantil i juvenil, a l'esport, amb el següent text:
“El Senat insta el Govern a:
1. Sensibilitzar els agents del món de l'esport del problema i de les diferents formes de violència sexual que tenen lloc a l'esport.
2. Implementar estratègies de prevenció de l'abús sexual infantil i juvenil a les organitzacions esportives espanyoles.
3. Impulsar l'elaboració i l'aplicació de codis ètics i de conducta per als entrenadors i la resta de personal de l'àmbit esportiu, tant si treballen amb adults com amb nens
4. Engegar, en col·laboració amb les federacions esportives espanyoles, cursos de formació destinats a entrenadors i personal de l'àmbit esportiu per prevenir i detectar els casos d'abusos sexuals.”
D'acord amb aquestes recomanacions i sabedor de la rellevància d'aquesta problemàtica, el Consell Superior d'Esports, com a responsable de l'actuació de l'Administració General de l'Estat a l'esport, estima necessari actuar de manera responsable i eficaç impulsant una sèrie de mesures de naturalesa diversa dirigides a sensibilitzar l'entorn esportiu, així com a prevenir, detectar i evitar aquestes situacions.
Seguint aquestes orientacions, la FEDERACIÓ D'ESCACS DE LA COMUNITAT VALENCIANA, d'ara endavant FECV, sotmet a aprovació a la seva Junta Directiva aquest protocol perquè considera que és un instrument molt eficaç en la prevenció, detecció i intervenció en situacions de risc davant assetjaments i abusos sexuals. Sotmetent també la seva aprovació a la Comissió Delegada i Difusió a través de la seva pàgina web.
II. Marc legal
Els assetjaments i abusos sexuals estan considerats com a delictes pel Codi Penal (LO 10/1995 de 23 de novembre del Codi Penal, LO 11/1999 de 30 d'abril).
Capítol | articles | concepte | Defineix / Delimita |
II | 181-183 | abusos sexuals | Actes no violents, però no consentits o amb consentiment viciat. En qualsevol cas, s'entén que hi ha consentiment viciat en el prestat pels menors de 13 anys o per persones privades de sentit o del trastorn mental dels quals s'abusés. |
III | 184 | assetjament sexual | Sol·licitud de favors sexuals per qui té una posició preeminent respecte de la víctima. |
III. Objectius i Àmbit d'aplicació
A. Objectius
1. Prevenir possibles situacions d'assetjament i abús sexual entre professionals i esportistes federats i altres persones que presten serveis per a la FECV.
2. Establir un procediment dactuació davant indicis de situacions dassetjament i abús sexual.
3. Promoure un context social de rebuig i una resposta adequada davant qualsevol modalitat de violència sexual contra menors d'edat i contra adults.
B. Àmbit daplicació
Aquest Protocol serà daplicació als professionals i federats, així com altres persones que prestin serveis per a la FECV respecte dactes que tinguin lloc durant les concentracions i esdeveniments esportius de la FECV.
Aquest Protocol s'adreça tant a les persones menors de 16 anys com als adults, contemplant-se procediments diferenciats en cada cas, ja que cal tenir en compte l'especial condició de vulnerabilitat dels nens, nenes i adolescents.
Les persones menors de 16 anys poden estar exposades a un risc més alt de ser manipulats i coaccionats per part dels agressors i presenten més dificultats que els adults per revelar aquestes situacions, sobretot si ens exercides per persones amb un ascendent d'autoritat. (real o percebuda) sobre ells i/o amb què mantenen un lligam emocional.
IV. Mesures de prevenció
1.- La FECV donarà la difusió oportuna del contingut del Protocol i facilitarà la deguda formació, informació i sensibilització en aquesta matèria entre els seus federats i usuaris dels seus centres i instal·lacions esportives.
Per tal de contribuir a la major difusió del present protocol, la FECV, publicarà el contingut del mateix a la seva pàgina web.
2.- La FECV donarà la difusió oportuna al telèfon del menor facilitant la comunicació de menor que pogués veure's afectat per un suposat abús o maltractament per a la intervenció immediata de professionals experts en el tractament d'abusos o assetjament a menors.
3.- Descripció dels riscos potencials associats a les activitats esportives i les mesures preventives:
Despatxos |
|
|
Habitacions |
|
|
Llicències Esportives |
|
|
V. Procediment d'actuació davant de situacions d'abús o assetjament sexual
La detecció de l'assetjament i l'abús sexual consisteix a reconèixer o identificar una possible situació d'assetjament o abús sexual. La detecció és la primera condició per poder intervenir en aquests casos i possibilitar així lajuda a la víctima que pateixi aquest problema. Ha de ser tan ràpid com sigui possible per evitar la gravetat de conseqüències i incrementar les possibilitats d'èxit de la intervenció, tractar les seqüeles, prevenir la repetició, etc.
Per abordar les situacions d'assetjament i abús sexual, el President de la FECV nomenarà:
- Un Delegat/ada de Protecció, entre persones properes als esportistes, coneixedores de l'entorn esportiu i amb especial sensibilitat i capacitat de comunicació per tractar els temes del Protocol.
- Un Comitè Assessor, que estarà integrat pel President de la Federació, que ho presidirà, i dos membres de la Federació, amb coneixements en dret, medicina o psicologia.
L'incompliment de les mesures de protecció del punt IV.3 suposarà la exclusió immediata de l'adult de l'esdeveniment.
A. Iniciació del procediment
El procediment s'inicia amb la comunicació verbal o escrita formulada per la víctima, el representant legal, o qualsevol persona que tingui coneixement de la situació d'assetjament o abús sexual. Si la comunicació es formulés verbalment se'n procurarà, sempre que sigui possible, la seva ratificació posterior per escrit. També es podrà iniciar quan el Delegat de Protecció tingui coneixement de possibles assetjaments o abusos sexuals per qualsevol altra via.
Per facilitar aquesta comunicació la Federació habilitarà un compte de correu electrònic. El Delegat de Protecció ho posarà immediatament en coneixement del President de la Federació i demanarà la major informació possible per poder efectuar una primera valoració.
A aquest efecte, el Delegat de Protecció entrevistarà les persones afectades -denunciant, denunciat presumpta víctima-, i els testimonis i altres persones d'interès, si n'hi hagués.
Dins el termini de 10 dies naturals des del coneixement dels fets, el Delegat de Protecció haurà d'elaborar un informe amb la corresponent valoració i proposta d'actuacions i remetre'l al Comitè Assessor.
Si els fets revesteixen especial gravetat, o requerissin una intervenció d'urgència, el Delegat podrà comunicar-se amb el Comitè Assessor en qualsevol moment interessant una reunió urgent que no podrà excedir el termini de 24 hores.
La investigació s'haurà de fer d'acord amb els principis de confidencialitat, celeritat, prudència i amb la màxima sensibilitat i respecte per a les persones implicades, prioritzant en els casos en què es vegin involucrades persones menors d'edat la protecció i prevalent l'interès superior del menor en tot el procediment.
Aquesta investigació no és necessària en els casos d'especial urgència, gravetat o transcendència dels fets, i pot intervenir directament el Comitè Assessor o els organismes la col·laboració o l'auxili dels quals sigui sol·licitat.
B. Reunió del Comitè Assessor
El Comitè Assessor haurà de reunir-se amb caràcter urgent per valorar linforme i proposta del Delegat de Protecció, el qual assistirà a la reunió del Comitè amb veu però sense vot.
El Comitè Assessor adoptarà alguna de les decisions següents en el termini màxim de cinc dies hàbils:
- Arxivar el cas per considerar que no hi ha hagut assetjament ni abús sexual.
- Si de l'informe poguessin derivar-se indicis d'assetjament o abús sexual, però no suficients per determinar-ne l'existència, acordarà continuar el procediment, designant, com a instructor, un dels seus membres, que haurà de realitzar les actuacions pertinents per demanar la possible informació complementària que pugui existir i determinar si s'aprecien o no indicis suficients de situació d'assetjament o abús sexual. Al final de la dita investigació, l'Instructor elaborarà un informe que presentarà al Comitè dins del termini de cinc dies hàbils.
- En cas que el Comitè Assessor conclogués l'existència d'un possible assetjament o abús sexual, adoptarà de les mesures següents les que consideri adequades al cas:
- Acompanyament, suport i assessorament a la persona afectada.
- Comunicació al Jutjat de Guàrdia oa la Fiscalia del presumpte assetjament o abús sexual en cas de menors.
- Comunicació al CSD dels fets i mesures adoptades per la Federació.
- Suspensió cautelar de funcions del presumpte infractor si fos una persona adscrita a la FECV.
- Posada en comunicació d'una altra federació, o del Consell Superior d'Esports, o de qualsevol altra entitat amb què pogués estar vinculat el presumpte abusador o assetjador.
- Si escau, prohibició d'entrada a les instal·lacions adscrites a la Federació del presumpte/a infractor/a.
- Qualsevol altra que, dacord amb la legislació vigent, pogués ser aplicable.
En qualsevol cas, la víctima pot exercir les actuacions pertinents en defensa dels seus drets.
C. Procediment dactuació en cas dassetjament o abús sexual sobre un menor dedat.
Quan la comunicació rebuda pel Delegat de Protecció sobre un possible assetjament o abús sexual afecte a un menor d'edat, serà posada immediatament en coneixement del President de la Federació, qui traslladarà els fets a la Fiscalia de Menors i, en aquells casos en què es tracti d'una situació exercida per persones alienes a la família del menor d'edat, també als seus pares o tutors. El Consell Superior dEsports serà informat adoptant les mesures de confidencialitat i tutela dels interessos del menor.
En tot cas, la FECV durà a terme, en l'àmbit de les seues competències, totes les actuacions necessàries per a la defensa i la protecció del menor.
VI. Avaluació i seguiment del Protocol
Amb caràcter anual, el Comitè Assessor realitzarà una avaluació de ladequació del Protocol a les necessitats per a les quals va ser creat i, si escau, durà a terme les modificacions oportunes.
Per efectuar lavaluació del funcionament del Protocol se celebrarà, almenys, una sessió anual. La sessió serà convocada pel President de l'esmentat Comitè, havent d'assistir-hi el Delegat de Protecció.
Delegat de Protecció:
- Néstor Echeverría D'Angelo
Comitè Assessor:
- Emilio González Gómez
- Carlos Martínez Piqueras
Email i telèfon del menor:
https://www.facv.org/guia-del-csd-contra-el-acoso-y-abuso-de-menores.html