El 13 de juliol es va inaugurar, al Gran Hotel Lakua de Vitòria, el I Congrés Internacional per la Igualtat de les dones als Escacs. Els escacs valencians van estar representats pel president de la FECV, Francisco Cuevas, i pel vicepresident Luis Barona.
A la presentació de les jornades hi van prendre part, el periodista Leontxo García i la Subcampiona Olímpica d'Escacs Anna Matnadze. En les seves intervencions van fer un recorregut pels temes que es tractarien al Congrés, l'objectiu del qual era reflexionar sobre les fórmules per atraure les dones al món dels escacs.
El responsable d'organització de l'esdeveniment, José Manuel Sierra, va aportar la dada: només un 7% de les persones federades en escacs són dones.
El periodista i primer ponent, Leontxo García, després de fer una breu anàlisi del funcionament de cervell masculí i femení, i recordar les dones escaquistes més importants i influents de la història, va concloure que el fonamental és educar les nenes i nens en igualtat.
La segona ponència, a càrrec del psiquiatre i expert en rehabilitació cognitiva, Fernando Mosquera, es va centrar en les diferències biològiques i els diferents rols entre homes i dones, destacant la importància de la voluntat sobre el destí.
La tercera i última ponència l'ha presentada la psicopedagoga, Lorena García. La coeducació va ser la idea central de la seva intervenció, desmuntant els valors masclistes que inconscientment es colen a l'ensenyament. Segons la seva opinió, els escacs poden ser una eina per educar en igualtat, ja que per a aquest esport no importen edat, raça, gènere, capacitat o discapacitat.
Les dues jornades següents van tenir també destacades intervencions, com la de Judit Polgar (millor escaquista de tota la història dels Escacs moderns), Anna Matnadze (Subcampiona Olímpica) i Sabrina Vega (actual campiona d'Espanya) que van exposar la seva experiència personal com a dones al món dels escacs i els seus punts de vista per augmentar la participació femenina en aquest esport.
Juan Antonio Montero, va presentar l'estat de l'anomenada Neurociència, les diferències patològiques entre els cervells de l'home i la dona així com les diferències hormonals entre ambdós sexes.
El sempre provocador Nicola Lococo (Filòsof) va qüestionar totes les teories que intenten explicar la baixa participació de la dona en els escacs (les diferències hormonals, les possibles diferències fisiològiques dels cervells, etc.) i va criticar amb ironia, alhora que severitat, certes estructures socials, els mateixos clubs d'escacs, els mateixos escaquistes masculins i l'hipotètic interès per la integració de la dona perquè tot avui dia és un negoci, inclosos els escacs.
Molt diferent va ser la intervenció de Beatriz Marinello (Vice presidenta FIDE), la qual ens va explicar experiecies d'escacs social dutes a terme a diferents llocs del món, com Xile i Uganda.
El congrés és part del festival del festival EXPOCHESS VITÒRIA-GASTEIZ 2016 en què una exposició fotogràfica, un concurs de pintura i uns tallers de treball tipus brain storm van completar el programa de l'esdeveniment. Finalment, cal esmentar que a tots els ponents se'ls van lliurar litografies de l'obra de l'autora Elkhe Rehder.